OKJ SZÁM: 31 541 02
Engedélyezett felnőttképzés, engedély száma: E-001111/2015/A002
A tanfolyamra történő jelentkezési határidő: 2020. december 15..
A képzés indulás: 2020. december 19.
A képzés díja: 340.000 Ft (a tandíjat egyben, illetve kettő vagy négy részletben is be lehet fizetni)
A képzés napjai: szombat 9-17 óra között
A képzés időtartama: (2020. december – 2022. április)
Vizsgadíj: 45.000 Ft
Jelentkezésüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen várjuk!
A képzés rövid összefoglalása
A borász feladata a mezőgazdaság területén a szőlőültetvények alapfeladatainak ismerete, végzése. Az élelmiszeriparon belül a borászati feladatok teljes vertikumának ismerete, végzése kiegészítve a minőségbiztosítással, alap marketing és borturizmusi ismeretekkel, valamint a pezsgő és csemegeborok, borkülönlegességek gyártási fázisának elsajátításával.
A részszakképesítéssel rendelkező képes
- a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése)
- a szüretet előkészíteni
- a feldolgozást megszervezni
- a bor erjesztését elvégezni
- az újbort kezelni, javítani, készre kezelni
- a palackozást megoldani
- a speciális borkészítményeket előállítani
- laboratóriumi minőségbiztosítást végezni
- a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel rendelkezik
- elvégezni a szakmai adminisztrációt
- tisztában van a környezet- és munkavédelmi feladatokkal
- rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel
- egyéb italkészítési ismereteknek is a birtokában van
A szakképesítés alapadatai
- A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 02
- Részszakképesítés megnevezése: Borász
- Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 400-600
A képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
- Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
- Szakmai előképzettség: –
- Előírt gyakorlat: 100 óra
- Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
- Pályaalkalmassági követelmények: –
- Elméleti képzési idő aránya: 30%
- Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
- Szintvizsga: –
A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
- Szőlész, borász (mezőgazdasági)
- Szőlő- és gyümölcstermesztő
- Szőlőmunkás
- Szőlőtermesztő
- Vincellér
A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei
Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele:
- Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.
- Borászati szakmai gépek írásbeli, szóbeli
- Borászati technológia írásbeli, szóbeli
- Szőlész-borász alapmérések vizsgálatok gyakorlati
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai
Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Borász
A vizsgafeladat ismertetése: Adott feladaton belül végrehajtja a borkészítés területéhez hozzátartozó komplex gyakorlati feladatot, mely magában foglalja a borászati technológiát, a borászati gépeket és a minőségbiztosítást. Emellett számot ad a biztonságos munkavégzéshez szükséges tudásáról is.
A vizsgafeladat időtartama: 240 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%
Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Borász írásbeli
A vizsgafeladat ismertetése: Központi készítésű szakmai elméleti anyag, melyben megtalálható a borászati technológia, benne a szakmai számítások; a gépészeti alapismeretek és a gazdálkodás témaköre, kiegészülve az alapvető vendéglátói ismeretekkel.
A vizsgafeladat időtartama: 120 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Borászati technológiai feladatok
A vizsgafeladat ismertetése: A borászati technológia központi tételeit kell megválaszolnia, amelyben megtalálhatóak a technológia különböző kérdései (feldolgozás, erjesztés, borkezelés, borkülönlegességek készítése, palackozás, borászati gépek, borvidékek).
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%