Az élelmiszertechnikus képzés egyik befejező akkordjához tartozik, hogy a tanulók záródolgozatot készítenek. A témákat illetően hatalmas a lehetőségek tárháza, hiszen az élelmiszeripar bármely területéről választhat a diák technológia bemutatást a nyersanyagtól a késztermékig. Aki inkább műszaki beállítottságú, valamelyik élelmiszeriparban használatos gépet, berendezést is bemutathatja.

Az előző években is voltak izgalmas dolgozattémák, mint például a szarvasmarhák gyógynövényekkel történő etetése, amely kihat a tej minőségére, de érdekesek voltak a méhekről, a tojásról, a kecskesajt készítéséről szóló témafeldolgozások is. Több dolgozatban olvashattunk különböző borászati, pezsgőkészítési technológiákról, illetve saját pincészet bemutatásáról.

 


Az idei tanévben készülnek záródolgozatok a csokoládéról, a kávéról, a sajtok világáról, házi szörpökről, étrend-kiegészítőkről, a sörgyártásról, a hagyományos húsfeldolgozásról. Egyre többen saját készítésű kézműves termékek bemutatásával teszik izgalmassá munkájukat. Az egyik technikus tanuló saját tervezésű pálinkafőzőjével párolt le pálinkát, és készített a párlatból különböző ízesítésű likőröket. Másik tanulónk ihletet kapott és whiskyt állított elő speciális, füstös ízű malátából. Az erjesztést és a lepárlást is önállóan végezte. Már az érlelés folyamatánál tart az itala, füstölt tölgyfacsipsszel kombinálva. Szintén említésre méltó, hogy van olyan diákunk is, aki már-már be is fejezte a záródolgozatát, de újabb és újabb ötleteit próbálja hihetetlen szorgalommal megvalósítani. Teából likőrt készített, mostanában pedig erjesztett teaital előállításával kísérletezik, melynek sikere még a jövő titka. Reméljük ezek a remekművek megfelelő értékelésben fognak részesülni és készítőik a célhoz vezető utat hasznosnak fogják találni.

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

ÁLLÁSHIRDETÉSEK

Jelenleg nincs betöltetlen álláshelyünk.

LEGUTÓBBI ESEMÉNYEK

Nincsenek események

FENNTARTÓNK


FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola

OM azonosító: 035408

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 336-8752
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103
Tangazdaság: +36 (1) 424-0145 (Telefon / Fax)

e-mail:
iroda@soos-bp.sulinet.hu
titkarsag@borasziskola.hu

 

KRÉTA NAPLÓ