Az élelmiszertechnikus képzés egyik befejező akkordjához tartozik, hogy a tanulók záródolgozatot készítenek. A témákat illetően hatalmas a lehetőségek tárháza, hiszen az élelmiszeripar bármely területéről választhat a diák technológia bemutatást a nyersanyagtól a késztermékig. Aki inkább műszaki beállítottságú, valamelyik élelmiszeriparban használatos gépet, berendezést is bemutathatja.

Az előző években is voltak izgalmas dolgozattémák, mint például a szarvasmarhák gyógynövényekkel történő etetése, amely kihat a tej minőségére, de érdekesek voltak a méhekről, a tojásról, a kecskesajt készítéséről szóló témafeldolgozások is. Több dolgozatban olvashattunk különböző borászati, pezsgőkészítési technológiákról, illetve saját pincészet bemutatásáról.

 


Az idei tanévben készülnek záródolgozatok a csokoládéról, a kávéról, a sajtok világáról, házi szörpökről, étrend-kiegészítőkről, a sörgyártásról, a hagyományos húsfeldolgozásról. Egyre többen saját készítésű kézműves termékek bemutatásával teszik izgalmassá munkájukat. Az egyik technikus tanuló saját tervezésű pálinkafőzőjével párolt le pálinkát, és készített a párlatból különböző ízesítésű likőröket. Másik tanulónk ihletet kapott és whiskyt állított elő speciális, füstös ízű malátából. Az erjesztést és a lepárlást is önállóan végezte. Már az érlelés folyamatánál tart az itala, füstölt tölgyfacsipsszel kombinálva. Szintén említésre méltó, hogy van olyan diákunk is, aki már-már be is fejezte a záródolgozatát, de újabb és újabb ötleteit próbálja hihetetlen szorgalommal megvalósítani. Teából likőrt készített, mostanában pedig erjesztett teaital előállításával kísérletezik, melynek sikere még a jövő titka. Reméljük ezek a remekművek megfelelő értékelésben fognak részesülni és készítőik a célhoz vezető utat hasznosnak fogják találni.

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

LEGUTÓBBI ESEMÉNYEK

Nincsenek események

FENNTARTÓNK


FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola

OM azonosító: 035408

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 336-8752
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103

e-mail:
iroda@soos-bp.sulinet.hu
titkarsag@borasziskola.hu