Szakgimnáziumi képzés

 

A klasszikus értelemben vett szakközépiskolai képzés során diákjaink az általános közismereti tárgyak mellett (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, kémia, fizika, idegen nyelvek, stb.) a szakmai tárgyakat is emelt óraszámban tanulják.
 


Emelt szintű képzés

Iskolánkban igény szerint lehetőség van emelt óraszámú (fakultáció) képzésre, amely elengedhetetlen az emelt szintű érettségire való felkészüléshez. Minden évben egyre növekvő számban indulnak neki diákjaink az emelt szintű érettségin való megmérettetésnek, amelynek köszönhetően felkészítő tanáraink naprakész stratégiával és segédletekkel tudják segíteni a felkészülést.

Idegen nyelv

Az ide jelentkező tanulók választhatnak angol és német nyelv között. Évek óta sikeres külföldi kapcsolatainknak köszönhetően lehetőségük is van nyelvtudásukat a képzés második felében hasznosítani. Ösztöndíjas rendszer keretében az érettségi után a technikus képzés keretében lehetőség van külföldi iskolákban tanulóként vagy üzemekben gyakornokként néhány hetet eltölteni.

 

Élelmiszeripari szakmacsoportos alapozás

A szakmacsoportos alapozó oktatás kiváló lehetőséget nyújt a kiválasztott szakmacsoport közös szakmai elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a készségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsőfokú továbbtanulás előkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására.
 

 

Az Élelmiszeripari szakmacsoportos alapozó ismeretek tanításának célja, hogy megalapozza a tanulók élelmiszeriparra vonatkozó szakmai műveltségét, adjon lehetőséget az ismeretek alkalmazására, rendszerezésére, értékelésére, elemzésére, fejlessze a szakmacsoport speciális tantárgyainak tanulásához szükséges tudást, képességeket, az élelmiszeripar tevékenységének sokszínű, tartalmas, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is kiváltó bemutatásával erősítse meg a tanulók érdeklődését a szakmacsoport iránt, bizonyítsa be számukra annak gazdasági jelentőségét, hosszú távú fejlődőképességét.

Tanulóink a közismereti tárgyak mellett a következő szakmai alapozó, illetve szakmai tantárgyakat tanulják:

 • Élelmiszeripari műveletek és gépek
 • Műszaki alapismeretek, Laboratóriumi alapismeretek
 • Általános élelmiszeripari technológiák
 • Élelmiszer-kémia
 • Mikrobiológia
 • Élelmiszeripari anyagismeret
 • Élelmiszeripari vállalkozások működése
 • Élelmiszeripari alapmérések
 • Higiénia és minőségbiztosítás
 • Élelmiszer-előállítás folyamatai
 • Élelmiszer-higiénia
 • Munkahelyi egészség és biztonság

A szakközépiskolai képzés 4 + 1 + 1 éves, amely során a 12. osztály végén szakmai tantárgyakkal bővített érettségit tesznek, amely után választhatnak, hogy továbbtanulnak valamely felsőoktatási intézménybe, vagy itt maradnak és 1 év alatt Élelmiszeripari technikus képesítést szereznek. Ezután lehetőség van 1 év alatt a Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus ráépülő szakképesítés megszerzésére, melynek részletes kidolgozása a képzési struktúra átalakítása miatt még kidolgozás alatt van.

Ha valaki máshol érettségizett (tehát nem élelmiszeripari szakmacsoportos képzést kapott), abban az esetben az Élelmiszertechnikusi képzés 2 éves, a Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus ráépülő szakképesítés ezután 1 év alatt megszerezhető.

 

Szakmai versenyek

Technikus tanulóink évek óta sikeresen szerepelnek az országos versenyeken, ezzel is bizonyítva képzésünk sikerességét, és egyfajta ösztönzést, hogy évről évre magas színvonalon tartsuk az oktatást.

Szakmai kirándulások

A szakmai alapozás során nem csak az iskolapadban ismerkedhetnek meg a szakmai alapjaival, hanem számos szakmai kirándulást szervezünk a környező élelmiszeripari és borászati vállalkozásokhoz. Az elmúlt évek során számos neves hazai pincészettel sikerült eredményes együttműködést kialakítani, amelynek köszönhetően tanulóink gyakorlataik a legfejlettebb technológiákat tudják elsajátítani.


Diákélet

Iskolánk kis méretéből adódóan a családias hangulat megalapozza a rendezvények sikerességét. A diákok körében nagy sikerrel évente rendezzük meg a farsangot, a Soós napokat (amely szakmai verseny, sportverseny és főzőverseny is egyben), gyakori a tanár-szülő-diák találkozó, illetve a végzősök körében egész évben várt szalagavató bál.

 

 

Jelentkezés, felvételi

A jelentkezés szabályai a mindenkori középfokú felvételi szabályai szerint történik.

A szakközépiskolai felvételhez kérjük a központi írásbeli felvételi eredményeit.

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

Iskolánk képzései

LEGUTÓBBI ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KMASZC


FENNTARTÓNK


Együttműködő partnerünk

FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

OM azonosító: 035269/011

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Felnőttképzési engedély száma: E/2021/000028

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 336-8752
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103

e-mail:
titkarsag@borasziskola.hu