Történelmi szőlőtőkék között - magyar borásztanulók Franciaországban

 

 


A 2017-es és 2018-as években összesen 16 tanuló vett részt szüreti és pincemunkákban az iskolák által delegált tanárok vigyázó tekintete mellett. A finanszírozást az Erasmus + program szakképzést támogató konstrukciója biztosította. A program keretében középfokú szőlész-borász szakképzésben résztvevő diákok részesültek nyelvi, szakmai és kulturális felkészítésben, majd utaztak a szüreti időszakban 3 hetes szakmai gyakorlatra Burgundia híres borvidékére. A gyakorlat során a hazai és francia szakmai eljárások hasonlóságai mellett sok különlegességgel is találkoztak többek között a telepítés, az élesztők használata, a biodinamikus módszerek terén. A felkészülés során pedig egy metszés szimulátor szoftvert is kipróbálhattak, amelynek segítségével tantermi keretek között sajátíthatták el a különböző fajták metszési technikáit és gyakorolhatták is tét nélkül ezeket a műveleteket. A legnépszerűbb programok közé tartozik évek óta a Veuve Ambal pezsgőgyár és egy helyi kádárüzem látogatása.

 

 


A szakmai gyakorlatoknak minden területen fontos szerepe van a foglalkoztatásban, hiszen a diákok itt szereznek először valós munkatapasztalatot, amely akár a további pályaválasztás során is meghatározó lehet. Különösen izgalmas az, ha mindezt külföldön végzik, ahol a más kultúra és az idegen nyelvi környezet is nagy kihívást jelent. Hazatérve viszont annál motiválóbb tud lenni, ha a kint megismert újdonságokat be tudjuk építeni a hazai gyakorlatba.

 

 

 

 


A projektet szervező Inveris Alapítvány úgy gondolta, hogy fontos olyan pincészetek részvétele és kiutazása, amelyek európai szinten is szeretnének bekapacsolódni a szakmai gyakorlati képzésbe. Így a kisjakabfalvi Jackfall pincészet is lehetőséget kapott, hogy két tanulmányút keretében végigkísérje a Franciaországban lezajló szakmai gyakorlat menetét, bővítse tudását és megismerje a francia pincészetek jó gyakorlatait.

 

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

LEGUTÓBBI ESEMÉNYEK

Nincsenek események

FENNTARTÓNK


FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

OM azonosító: 035269/011

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 336-8752
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103

e-mail:
titkarsag@borasziskola.hu