Borász tanfolyam

 

OKJ SZÁM: 31 541 02
Engedélyezett felnőttképzés, engedély száma: E-001111/2015/A002
A tanfolyamra történő jelentkezési határidő: 2018. augusztus 25.
A képzés indulás: 2018. szeptember közepe
A képzés díja: 320.000 Ft (a tandíjat egyben,ill. kettő vagy négy részletben is be lehet fizetni)
A képzés napjai: szombat 9-17 óra között
A képzés időtartama: 1 tanév (2018. szeptember – 2019. június)
Vizsgadíj: 45.000 Ft

Jelentkezési lap letöltése


A képzés rövid összefoglalása

A borász feladata a mezőgazdaság területén a szőlőültetvények alapfeladatainak ismerete, végzése. Az élelmiszeriparon belül a borászati feladatok teljes vertikumának ismerete, végzése kiegészítve a minőségbiztosítással, alap marketing és borturizmusi ismeretekkel, valamint a pezsgő és csemegeborok, borkülönlegességek gyártási fázisának elsajátításával.

 

 

A részszakképesítéssel rendelkező képes

  • a szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése)
  • a szüretet előkészíteni
  • a feldolgozást megszervezni
  • a bor erjesztését elvégezni
  • az újbort kezelni, javítani, készre kezelni
  • a palackozást megoldani
  • a speciális borkészítményeket előállítani
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végezni
  • a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel rendelkezik
  • elvégezni a szakmai adminisztrációt
  • tisztában van a környezet- és munkavédelmi feladatokkal
  • rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel
  • egyéb italkészítési ismereteknek is a birtokában van

 

A szakképesítés alapadatai

  • A részszakképesítés azonosító száma: 31 541 02
  • Részszakképesítés megnevezése: Borász
  • Iskolarendszeren kívüli szakképzésben az óraszám: 400-600

A képzés megkezdésének feltételei

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában
  • Bemeneti kompetenciák: a képzés megkezdhető e rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Szakmai előképzettség: –
  • Előírt gyakorlat: –
  • Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Pályaalkalmassági követelmények: –
  • Elméleti képzési idő aránya: 30%
  • Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
  • Szintvizsga: –

 

A részszakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

  • Szőlész, borász (mezőgazdasági)
  • Szőlő- és gyümölcstermesztő
  • Szőlőmunkás
  • Szőlőoltó
  • Szőlőtermesztő
  • Vincellér

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele:

    • Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.
    • Borászati szakmai gépek írásbeli, szóbeli
    • Borászati technológia írásbeli, szóbeli
    • Élelmiszeripari vállalkozások működtetése írásbeli, szóbeli
    • Szőlész-borász alapmérések vizsgálatok gyakorlati

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.


A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai

Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Borász

A vizsgafeladat ismertetése: Adott feladaton belül végrehajtja a borkészítés területéhez hozzátartozó komplex gyakorlati feladatot, mely magában foglalja a borászati technológiát, a borászati gépeket és a minőségbiztosítást. Emellett számot ad a biztonságos munkavégzéshez szükséges tudásáról is.

A vizsgafeladat időtartama: 240 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 60%

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Borász írásbeli

A vizsgafeladat ismertetése: Központi készítésű szakmai elméleti anyag, melyben megtalálható a borászati technológia, benne a szakmai számítások; a gépészeti alapismeretek és a gazdálkodás témaköre, kiegészülve az alapvető vendéglátói ismeretekkel.

A vizsgafeladat időtartama: 120 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Borászati technológiai feladatok

A vizsgafeladat ismertetése: A borászati technológia központi tételeit kell megválaszolnia, amelyben megtalálhatóak a technológia különböző kérdései (feldolgozás, erjesztés, borkezelés, borkülönlegességek készítése, palackozás, borászati gépek, borvidékek).

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%


FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola

OM azonosító: 035408

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 336-8752
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103
Tangazdaság: +36 (1) 424-0145 (Telefon / Fax)

e-mail:
iroda@soos-bp.sulinet.hu
titkarsag@borasziskola.hu

 

KRÉTA NAPLÓ