Nappali és esti tagozaton is várjuk az érettségivel rendelkező jelentkezőket, akik megismernék és elsajátítanák egy rendkívül sokrétű szakma alapjait.
Nappali tagozaton a képzés ingyenes.
Esti tagozaton a tandíj első két szakképesítés esetén INGYENES OKJ Tanfolyam, vagy 250.000 Ft/tanév (tehát abban az esetben ingyenes az okj képzés, ha egy vagy egyetlen egy szakmával sem rendelkezik a jelentkező).
Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 26.
Minimális létszám az OKJ képzésekre: 15 fő
A jelentkezési lapot ide kattintva letöltheti (esti képzés)
A jelentkezési lapot ide kattintva letöltheti (nappali képzés)
A jelentkezési lapot ide kattintva letöltheti (nappali technikus képzés)
Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.
Az élelmiszeripari technikusi OKJ szakképesítéssel rendelkező képes
- alapanyagokat, felhasznált anyagokat, félkész-, és késztermékeket átvenni, mintát venni, vizsgálatokat végezni;
- gyártásközi és késztermék vizsgálatokat végezni, szükséges intézkedéseket megtenni;
- munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munkát végezni;
- élelmiszeripari higiénikusi tevékenységet végezni;
- élelmiszergyártási tevékenységben részt venni;
- élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket végezni/végeztetni;
- eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni;
- technológiai utasítások, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási előírásokat betartani és betartatni;
- jegyzőkönyveket, minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni;
- gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni.
Az Élelmiszeripari technikus OKJ szakképesítés alapadatai
- Az OKJ szakképesítés azonosító száma: 54 541 02
- Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari technikus OKJ képzés
- Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2
- A képzés megkezdésének feltételei
- Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
- Bemeneti kompetenciák: –
- Szakmai előképzettség: –
- Előírt gyakorlat: –
- Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
- Pályaalkalmassági követelmények: –
- Elméleti képzési idő aránya: 60 %
- Gyakorlati képzési idő aránya: 40 %
- Szintvizsga: –
- Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
- 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra;
- 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra
Az Élelmiszeripari technikus szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)
Élelmiszeripari technikus OKJ tanfolyam
OKJ képzésünkhöz kapcsolódó szakképesítések
- Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
- Cukor- és édesipari szaktechnikus
- Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus
- Hús- és baromfiipari szaktechnikus
- Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus
- Sütő- és cukrászipari szaktechnikus
- Tartósítóipari szaktechnikus
- Tejipari szaktechnikus
Szakmai követelmények
- Élelmiszeripari műveletek és gépek
- Általános élelmiszeripari technológiák
- Élelmiszeripari alapmérések
- Higiénia és minőségbiztosítás
- Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
- Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
- Foglalkoztatás II.
- Munkahelyi egészség és biztonság
A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei
Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével. Záró-dolgozat készítése, beadása iskolai rendszerű képzés esetén legkésőbb az utolsó tanítási napig.
A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai
Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Záró dolgozat készítése
A vizsgafeladat ismertetése: A záró dolgozatok tárgya komplex feladat, az élelmiszeripari műveletek és gépek vagy az általános élelmiszeripari technológiák területéről az esetleges későbbi szakmai irányultságnak megfelelően.
A vizsgafeladat időtartama: – A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%
A vizsgafeladat megnevezése: Élelmiszeripari alapmérések végzése
A vizsgafeladat ismertetése: A gyakorlati vizsgán a jelölt egy összetett feladatot old meg az élelmiszer- iparban alkalmazott mérésekkel kapcsolatban. A gyakorlati vizsgafeladat a Élelmiszeripari alapmérések modulra épül. A konkrét feladatokat a vizsga elnöke előzetesen jóváhagyja. A jelölt a feladat megoldása során szabványokat, műszerkönyveket, táblázatokat alkalmazhat. A mérési eredményének rögzítése történhet számítógépen vagy jegyzőkönyv formájában
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Általános élelmiszeripari technológiai, munka-, tűz- és környezetvédelmi ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése: Az írásbeli vizsgafeladat komplex, általános élelmiszeripari technológiai ismereteket tartalmaz 80%-ban, munka-, tűz- és környezetvédelmi ismereteket 20%-ban.
A vizsgafeladat időtartama: 180 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%
Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Záró-dolgozat védése
A vizsgafeladat ismertetése: Az elkészített és értékelt záró dolgozat bemutatása és válasz adása az előre megadott két témakörből feltett kérdésekre.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
A vizsgafeladat megnevezése: Higiénia és minőségbiztosítás
A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsga kérdései a Higiénia és minőségbiztosítás modulra épül. Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre.
A vizsgafeladat időtartama: 30 perc
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%
Információk, jelentkezés az OKJ-s képzésünkre:
Jelentkezési lap a dokumentumtárban
Az Ingyenes OKJ képzéshez kapcsolódó letölthető dokumentumok
-
Gyakorlati beszámolóval szemben támasztott követelmények (feltöltve: 2013. szeptember 9.)
-
Vizsgabor készítéséhez szükséges dokumentumok (analitikai lap, vizsgálati lap)
-
Képlettár az Élelmiszer-ipari műveletek és folyamatok tárgyhoz (feltöltve 2011. október 18.)
Élelmiszeripari okj képzés tandíj: Első két szakképesítés esetén INGYENES OKJ Tanfolyam, vagy 250.000Ft/tanév
Jelentkezés: április 15 – szeptember 28. között
Jelentkezzen ÖN ingyenes OKJ képzés Budapesten. Minden évben útra indítjuk ingyenes OKJ tanfolyamunkat.
Minimális létszám: 15 fő