ÉLELMISZERIPARI ÁGAZAT:

Élelmiszeripari ágazat

Az élelmiszerek a legfontosabb, naponta felhasznált termékek. Számos élelmiszerfajta létezik, ezek fajtái és számuk folyamatosan nő. A sokszínű kínálat biztosítása az élelmiszer-előállítók feladata. A fejlődés folyamatos, de meg kell őrizniük a hagyományos élelmiszerekkel kapcsolatos tudást is. Magyarország híres az élelmiszeriparáról és hagyományos élelmiszeriről. Gondoljunk híres borainkra, a téli szalámira, édességeinkre stb. Nem is hinnénk, hogy mennyi munka és szaktudás szükséges a mindennapi élelmiszereink megfelelő minőségű előállításához. Az élelmiszeripartól elvárjuk, hogy az élelmiszerek tartalmasak, egészségesek, finomak és egészségünkre biztonságosak legyenek. Az élelmiszerekkel szembeni elvárások rohamosan változnak és emelkednek. A fogyasztók igényeinek megfelelő élelmiszereket csak jól képzett szakemberek tudják biztosítani. A minőségi élelmiszer-előállítók számára mindig biztosított a megbecsülés és a biztos munkahely. Élelmiszeripari szakmákat tanulók számára egy sokszínű, érdekes tudás nyílik meg

 

5 ÉVES TECHNIKUMI KÉPZÉS:

Bor és pezsgőgyártó technikus
OKJ 54 541 03

  1. osztály után 5 év alatt érettségi + technikusi végzettség

Máshol szerzett érettségi után 2 év technikusi képzés

nappali és esti munkarendben

 

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A bor- és pezsgőgyártó technikus közreműködik a szőlőtermesztés, a borkészítés, a pezsgőgyártás területén kis-, közép- és nagyvállalkozásokban a termelés irányításában, szervezésében, a termékek menedzselésében. Ellátja csoportvezetői, pincemesteri, üzemi technológusi feladatokat. Képes önálló vállalkozás indítására és működtetésére. A borturizmusba kapcsolódva önálló vendéglátási feladatokat végez. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányító képességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Önbizalom, megbízhatóság, állóképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, döntésképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégezi és irányítja a szőlő éves munkáit;
  • megtervezi és irányítja a szőlő betakarítását;
  • elvégezi és irányítja a szőlő átvételét, feldolgozását;
  • elvégezi és irányítja a must kezelését, javítását, tartósítását;
  • mustot erjeszt, fehér- és vörösbort készít;
  • bort tárol, kezel;
  • borkülönlegességeket készít;
  • szénsavas borokat készít;
  • bort palackoz;
  • bort minősít érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatokkal;
  • gyártási és hatósági dokumentációkat vezet;
  • bormarketing, borturizmus feladatait tervezi, végzi.

3 ÉVES SZAKKÉPZŐISKOLAI KÉPZÉS

Szőlész-borász
OKJ 34 541 06

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire, és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése);
  • előkészíti a szüretet;
  • megszervezi a feldolgozást;
  • elvégzi a bor erjesztését;
  • az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
  • palackoz;
  • speciális borkészítményeket állít elő;
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
  • rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
  • elvégzi a szakmai adminisztrációt;
  • rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel;
  • birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
  • ismeri a szőlő metszésének teljes technológiáját;
  • elvégzi a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Képzéseink ajánlottak azoknak a fiataloknak a számára, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt. Akik elköteleződnek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése iránt.

Rész-szakképesítések:

OKJ 31 541 23 Pincemunkás

OKJ 31 541 25 Szőlőfeldolgozó