Élelmiszeripari Technikus OKJ Képzés

Nappali és esti tagozaton is várjuk az érettségivel rendelkező jelentkezőket, akik megismernék és elsajátítanák egy rendkívül sokrétű szakma alapjait.

Nappali tagozaton a képzés ingyenes.
Esti tagozaton a tandíj első két szakképesítés esetén INGYENES OKJ Tanfolyam, vagy 250.000 Ft/tanév (tehát abban az esetben ingyenes az okj képzés, ha egy vagy egyetlen egy szakmával sem rendelkezik a jelentkező).
Jelentkezési határidő: 2017. augusztus 25.
Minimális létszám az OKJ képzésekre: 15 fő

A jelentkezési lapot ide kattintva letöltheti (esti képzés)

A jelentkezési lapot ide kattintva letöltheti (nappali képzés)

Önállóan vagy mérnöki irányítással élelmiszer-ipari üzemekben vagy laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, feldolgozásában, tárolási és csomagolási munkáiban vesz részt.

Az élelmiszeripari technikusi OKJ szakképesítéssel rendelkező képes:

  • alapanyagokat, felhasznált anyagokat, félkész-, és késztermékeket átvenni, mintát venni, vizsgálatokat végezni;
  • gyártásközi és késztermék vizsgálatokat végezni, szükséges intézkedéseket megtenni;
  • munka-, tűz-, környezetvédelmi és minőségbiztosítási munkát végezni;
  • élelmiszeripari higiénikusi tevékenységet végezni;
  • élelmiszergyártási tevékenységben részt venni;
  • élelmiszergyártásban előforduló alapméréseket végezni/végeztetni;
  • eszközöket használni, gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni;
  • technológiai utasítások, környezetvédelmi, munkavédelmi és minőségbiztosítási előírásokat betartani és betartatni;
  • jegyzőkönyveket, minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni;
  • gyártmányfejlesztésben kisebb részfeladatokat ellátni.

Az Élelmiszeripari technikus OKJ szakképesítés alapadatai

  • Az OKJ szakképesítés azonosító száma: 54 541 02
  • Szakképesítés megnevezése: Élelmiszeripari technikus OKJ képzés
  • Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma: 2
  • A képzés megkezdésének feltételei
  • Iskolai előképzettség: érettségi végzettség
  • Bemeneti kompetenciák: –
  • Szakmai előképzettség: –
  • Előírt gyakorlat: –
  • Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Pályaalkalmassági követelmények: –
  • Elméleti képzési idő aránya: 60 %
  • Gyakorlati képzési idő aránya: 40 %
  • Szintvizsga: –
  • Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
  • 5 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 70 óra, a 10. évfolyamot követően 105 óra, a 11. évfolyamot követően 140 óra;
  • 2 évfolyamos képzés esetén az első szakképzési évfolyamot követően 160 óra

Az Élelmiszeripari technikus szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

tangi_21

Élelmiszeripari technikus OKJ tanfolyam

OKJ képzésünkhöz kapcsolódó szakképesítések

  • Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus
  • Cukor- és édesipari szaktechnikus
  • Erjedés- és üdítőitalipari szaktechnikus
  • Hús- és baromfiipari szaktechnikus
  • Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus
  • Sütő- és cukrászipari szaktechnikus
  • Tartósítóipari szaktechnikus
  • Tejipari szaktechnikus

Szakmai követelmények

  • Élelmiszeripari műveletek és gépek
  • Általános élelmiszeripari technológiák
  • Élelmiszeripari alapmérések
  • Higiénia és minőségbiztosítás
  • Élelmiszeripari vállalkozások működtetése
  • Foglalkoztatás I. (érettségire épülő képzések esetén)
  • Foglalkoztatás II.
  • Munkahelyi egészség és biztonság

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:

Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével. Záró-dolgozat készítése, beadása iskolai rendszerű képzés esetén legkésőbb az utolsó tanítási napig.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Záró dolgozat készítése

A vizsgafeladat ismertetése: A záró dolgozatok tárgya komplex feladat, az élelmiszeripari műveletek és gépek vagy az általános élelmiszeripari technológiák területéről az esetleges későbbi szakmai irányultságnak megfelelően.

A vizsgafeladat időtartama:A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 20%

A vizsgafeladat megnevezése: Élelmiszeripari alapmérések végzése

A vizsgafeladat ismertetése: A gyakorlati vizsgán a jelölt egy összetett feladatot old meg az élelmiszer- iparban alkalmazott mérésekkel kapcsolatban. A gyakorlati vizsgafeladat a Élelmiszeripari alapmérések modulra épül. A konkrét feladatokat a vizsga elnöke előzetesen jóváhagyja. A jelölt a feladat megoldása során szabványokat, műszerkönyveket, táblázatokat alkalmazhat. A mérési eredményének rögzítése történhet számítógépen vagy jegyzőkönyv formájában

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Általános élelmiszeripari technológiai, munka-, tűz- és környezetvédelmi ismeretek

A vizsgafeladat ismertetése: Az írásbeli vizsgafeladat komplex, általános élelmiszeripari technológiai ismereteket tartalmaz 80%-ban, munka-, tűz- és környezetvédelmi ismereteket 20%-ban.

A vizsgafeladat időtartama: 180 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Záró-dolgozat védése

A vizsgafeladat ismertetése: Az elkészített és értékelt záró dolgozat bemutatása és válasz adása az előre megadott két témakörből feltett kérdésekre.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

A vizsgafeladat megnevezése: Higiénia és minőségbiztosítás

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsga kérdései a Higiénia és minőségbiztosítás modulra épül. Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

Információk, jelentkezés az OKJ-s képzésünkre:

Jelentkezési lap a dokumentumtárban

Az Ingyenes OKJ képzéshez kapcsolódó letölthető dokumentumok:

Élelmiszeripari okj képzés  tandíj: Első két szakképesítés esetén INGYENES OKJ Tanfolyam, vagy 250.000Ft/tanév

Jelentkezés: április 15 – szeptember 28. között

Jelentkezzen ÖN ingyenes OKJ képzés Budapesten. Minden évben útra indítjuk ingyenes OKJ tanfolyamunkat.

Minimális létszám: 15 fő