Érettségi utáni élelmiszeripari technikusképzés – ráépülő bor- és pezsgőgyártó technikusképzés

Miért érdemes érettségi után éppen ide jönni továbbtanulni?

Komoly hagyománnyal rendelkező iskolánk immár 115 éves. Kétéves élelmiszeripari képzés után 1 év alatt bor-és pezsgőgyártó technikus lehetsz. Vagyis 3 év alatt két szakmát szerezhetsz meg.

01

Az első 2 évben rengeteg információt szerezhetsz mindennapi ételeinkről, italainkról, az élelmiszerek alapanyagairól, gyártási folyamatáról. A laboratóriumi gyakorlatok során megtanulhatod a minőségi és mennyiségi meghatározásokat, mint például csokoládé cukortartalmának, lisztek sikértartalmának vagy a borok alkohol- és savtartalmának mérését. Ezeken a gyakorlatokon szinte az összes élelmiszer, illetve az alapanyagok összetevőinek, minőségi paramétereinek meghatározását elsajátíthatod. A laboratóriumi méréseken kívül érzékszervi bírálatokon is részt vehetsz, csak néhányat említve a sok közül:

– ízfelismerési vizsgálat, ahol kipróbálhatod ízlelőbimbóid aktuális állapotát;
– üdítőital bírálat, ahol megismerheted a kategóriákhoz tartozó üdítők bírálatának szabályait, és pontozással értékelheted az üdítőitalokat;
– borbírálat, ahol elsajátíthatod a borok érzékszervi bírálatának szabályait, és a borok azon tulajdonságait, amelyekből megállapítható például e nemes nedű illat- és zamatanyagainak intenzitása, finomsága és harmóniája;
– sörbírálat, ahol összehasonlíthatod a különböző söröket érzékszervi tulajdonságaik alapján;
– csokoládébírálat, ahol szintén egységes pontrendszer alapján értékelheted a csokik minőségét;
– teabírálat, ahol a különböző teafajták italainak illatát, ízét-, zamatát pontozással értékelheted;
– a sajt- és borkóstolókon pedig megismerheted e két szép termék csodás házasságát, kreatívan párosíthatod össze őket a harmonikus ízhatás érdekében

03

A tanulmányi kirándulásokon és a technológia gyakorlatokon számos élelmiszeripari üzembe látogathatsz, iskolánk gyakorlati helyein (budafoki Tangazdaság, Szigetcsép), szép környezetben ismerheted meg a legmodernebb, szőlészettel-borászattal kapcsolatos műveleteket, folyamatokat. Az őszi kihelyezett gyakorlatokon közelebbről megismerkedhetsz egy-egy üzem, pincészet hétköznapjaival, az ott alkalmazott technológiával, és nem utolsó sorban új szakmai kapcsolatokat alakíthatsz ki. Résztvevője lehetsz külföldi ösztöndíjas gyakorlatoknak.

02

De ha még ez sem győzött meg, akkor tudd, hogy a képzés ingyenes, a nappali tagozatos tanulóknak családi pótlék, diákigazolvány is jár. Ha vidékről jössz hozzánk tanulni, a kollégiumi szállás biztosított.

Az élelmiszer technikus ráépülő 3. évében, ahol bor- és pezsgőgyártó technikusnak tanulhatsz, egy sikeres szintvizsga teljesítése után tanulószerződéses ösztöndíj jár.

Szeretettel várunk iskolánkban!