Határtalanul

[metaslider id=114]Testvériskolánk, a Zeyk Domokos Technológiai Líceum (Székelykeresztúr) diákjai jártak nálunk a “Határtalanul” pályázat keretében 2013. szeptember 16-20. között.

Diákjaink rövid beszámolója a találkozásról és a programokról:

2013. szeptember 16. 1. nap, Hétfő

Késő esti érkezés után 1-2 órás késéssel érkeztek meg vendégeink! Látszott rajtuk hogy megviselte őket a hosszú buszút! Kis ismerkedés után feltálaltuk nekik az aznapi vacsorát, majd mivel már elég késő volt magukra hagytuk őket, és a fogadó osztály hazament.

2013. szeptember 17. 2. nap, Kedd

hatartalanul_017 órai ébresztő után eljött a reggeli ideje, amit azok az osztálytársaink készítettek és szolgáltak fel, akik ott aludtak a Tangazdaságban. Ezután következett az iskola gazdaságának bemutatása, majd ellátogattak iskolánkba és tárlatvezetésszerűen megtekintették azt. Eztán közös irodalom és történelem órán vettünk részt vendégeinkkel a klubhelyiségben. Ezután került sor az ebédre, amit az iskolánk falai között fogyasztottak el. Az ebédet követően Mátyus Imre tanár úr vezetésével egy budafoki pincetúrán vettek részt.

Először megnézték a Leanderes pincében a világ legnagyobb tölthető hordóját (1022 hl), hatartalanul_02majd ellátogattak a Záborszky pincébe, a nemrég átadott budafoki borvárosba és megtekintésre került egy ott lévő barlang lakás. A pincetúra a Garamvári Szőlőbirtok pezsgőpincészetében zárult, megismerkedtek a hagyományos pezsgőkészítés folyamatával. A sétát követően visszamentek a tangazdaságba, ahol már várták őket a vendéglátó osztály tagjai, és egy beszélgetős, sokszor a röhögéstől való sírás határán lévő, önfeledt délutánt töltöttünk együtt, majd a vacsorán a 22. kerület polgármestere is tiszteletét tette feleségével együtt.

2013. szeptember 18. 3. nap, Szerda

Az ébresztőt követően, a reggeli elfogyasztása után, amit szintén a fent alhatartalanul_03vó 11.A osztályos tanulók készítettek, az erdélyi vendégeink látogatást tettek a Kádár Hungary kft. hordókészítő üzemébe, ahol egy egész délelőttöt töltöttek el. Miután az üzemlátogatásról visszaértek iskolánkba, rövid várakozást és kávézgatást követően az ebédre került a sor.

hatartalanul_04Miután visszaértek a hordókészítő üzemből a tangazdaságban már várták őket a borászati iskola 11. a osztályos diákjai. Ezután egy közös szüret következett, majd amíg elkészült a vacsora (sertéspörkölt), jó hangulatú, barátias beszélgetéssel telt el az idő. A vacsora mellé osztálytársunk édesapjának, Günzer Tamásnak a pincészetéből kínáltunk különböző borokat. Az egész estét együtt töltöttük, táncoltunk, beszélgettünk. Az estét a Székely himnusz közös eléneklésével zártuk.

2013. szeptember 19. 4. nap, Csütörtök

A reggelit követően a vendégeink útnak indultak az Országház felé, majd miután hosszashatartalanul_05 várakozás után bejutottunk a Parlamentbe, idegenvezető és egy országházőr kíséretében körbejártuk az országgyűlés helyszínének egy bizonyos részét. Miután ez a program véget ért, ebédre került a sor, amit a mongol étteremben fogyasztottak, majd onnan egyenesen a Budai várba vezetett az útjuk. Ezt is körbejárták, majd ezután visszatértek a tangazdaságba, ahol már várták őket ismét. Közvetlen az érkezésük után felszolgáltuk a vacsorát, ami mellé egy pohár pezsgőt töltöttünk, amivel a hét utolsó együtt töltött estéjén koccintottunk.

2013. szeptember 20. 5. nap, Péntek

A reggeli után a vendégeink megkezdték hosszú útjukat, de ezúttal haza, legközelebb 2014. június 2-án találkozunk Székelykeresztúron.

A kirándulásról készült kisfilmet itt tudják megnézni:

Reméljük jól érezték magukat!

2. rész

2014. június 03. 2. nap, Kedd

hatartalanul_2014_01Reggeli után az iskola igazgatója köszöntött minket majd megtekintettük az iskolát. Ezután megkezdődött a munka, a blog írása és címke tervezése és a bortartó elkészítése. Miután kész lettünk elindultunk Énlakára. Útközben megálltunk egy szénégetőnél, aztán folytatunk az utunkat úti célunk felé. Bementünk egy kisebb múzeumba, ahol egy idős hölgy megmutatta azokat a tárgyakat, emlékeket, amelyeket hatartalanul_2014_02az idő során kapott emberektől, vagy ő maga gyűjtött össze a székelységről (könyvek, írásos emlékek, fegyverek, ruhák, képek, festmények). Majd meglátogattuk Dancs Alpárt aki mondhatni a falú menedzsere, felültünk egy traktor utánfutójára, amellyel felmentünk a Firtos-hegy tetejére, ahonnan egész Székelyföld belátható. Énlakán megtekintettük a templomban elhelyezet székely rovás írást aminek a jelentése „Egy az Isten”.

2014. június 04. 3. nap, Szerda

hatartalanul_2014_03A harmadik nap a reggeli után utunk Székelyderzsre vezetett, ahol megnéztük a faluban lévő templomot, amelyben látható egy jó állapotban lévő Szent László legendát megörökítő freskó. hatartalanul_2014_04Ezután elmentünk Bögözre, ahol hasonlóan jó állapotban lévő freskókat láthattunk. Kora este az osztály elment a székelykeresztúri református templomba, ahol az istentisztelet után részt vettünk a trianoni megemlékezésen. Végül késő este az iskola udvarán szalonnasütéssel, beszélgetéssel zártuk a napot.

2014. június 05. 4. nap, Csütörtök

hatartalanul_2014_05Reggeli után utunk Farkaslakára vezetett, ahol megnéztük Tamási Áron sírját. Aztán elindultunk Korondra, ahol betértünk egy agyagtálakat készítő családi vállalkozáshoz, ahol néhányan saját maguknak készítettek anyagból használati tárgyakat. Ezután a parajdi sóbánya felé útközben megálltunk a Csiga-dombnál, amely egy olyan tanösvény, ahol egy sós forrás tekinthető meg. hatartalanul_2014_06A Csiga-domb után megérkeztünk Parajdra, ahol bementünk a sóbányába, az ott eltöltött séta után visszamentünk Korondra, ahol mindenki tudott valami kis apróságot venni. Vissza – Székelykeresztúr felé – megálltunk Székelyudvarhelyen, ahol megnéztük a várost, és Orbán Balázs sírhelyét. Végül este a vacsora után egy a hetet lezáró bulival zártuk a le a napot.

2014. június 06. 5. nap, Péntek

Az utolsó napon a megszokottnál korábban reggeliztünk, így körülbelül fél 8-kor el tudtunk indulni haza. Búcsút vettünk vendéglátóinktól, és megkezdtük hosszú utunkat Budafok felé. Így zárult ez a egy hét, ami alatt mindkét iskola tanárai és diákjai sok-sok új, szép és biztosan felejthetetlen élménnyel gazdagodott.