Ismét Burgundiában a Soós diákjai

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is lehetőségünk volt arra, hogy 2017. augusztus 30-tól szeptember 20-ig az ERASMUS+ „Borászati szakmai gyakorlat Burgundiában” projekt keretén belül a Soós István Borászati Szakgimnáziumból és a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskolából 7 diák részt vehessen három hetes borászati gyakorlaton Burgundiában.

Iskolánk technikus osztályaiból három diák utazott Franciaországba. A CFPPA – Beaune-i Szakmai Képzési Központ által szervezett színvonalas és tartalmas angol és francia nyelvű elméleti órákon megismerkedhettek a burgundiai szőlőtermesztés hagyományaival, jellegzetességeivel, a fehér- és a vörösborkészítés technológiájával valamint a pezsgő, vagy burgundiai nevén crémant készítésével, de kipróbálhatták a metszés-szimulátort is.

Felejthetetlen élmény volt Côte de Beaune, Côte de Nuits és Hautes Côtes de Beaune szőlőit bejárni. Látták, honnan származik a világ legdrágább bora, a legendás Romanée-Conti. De mit ér az elmélet gyakorlat nélkül? Diákjainkat több neves helyi pincészethez osztották be, ahol szüreteltek, részt vettek a vörösborok erjesztésében, a borkezelésben. Ha az angol nyelv már nem volt elegendő, akkor a borászat „közös nyelvén” mindig meg tudták érteni egymást a francia szakemberekkel.

A szabad hétvégeken Beaune és Dijon kulturális látnivalóival ismerkedtek. Ez a szakmai gyakorlat nemcsak a szakmáról, de a nyitottságról, egymás elfogadásáról és megismeréséről is szólt.