Szakmák Éjszakája – 2017. április 21. 18:00-22:00 óráig

Kedves érdeklődők!

A „Szakmák Éjszakája” programsorozathoz csatlakozott iskolánk is. E fesztivál hangulatú program kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól. 2 helyszínen borászattal, élelmiszeriparral kapcsolatos érdekes vizsgálatokkal, kísérletekkel, kóstolókkal, játékos vetélkedővel készülünk, ezen kívül a Szigetcsépi Tangazdaságunkban megtudhatjátok, hogyan lehet egy traktorral szabályosan közlekedni. Aki bátor lovagolhat is, a családok hintóval kocsikázhatnak szép környezetben. E különleges estén bárki betekinthet a borászat kulissza titkaiba is.

Helyszínek:

Soós István Borászati Szakképző Iskola Budapest, 1221. Kossuth L. u.83. – Budafok szívében a Duna mellett.

Szigetcsépi Tangazdaság 2317 Szigetcsép, Szőlőtelep Hrsz.: 085/66. Tangazdaság u. 1.


Programjaink

1. Mindennapi élelmiszereink, italaink vizsgálatait megismerhetitek, kipróbálhatjátok laboratóriumunkban!

labor feladat

Az érdeklődők iskolánk laboratóriumában megismerhetik, elvégezhetik tanárok segítségével különböző élelmiszerek, italok analitikai, műszeres vizsgálatait. Egy-egy hamisítás kimutatását is megtanulhatjátok, betekinthettek a mikrobiológiai vizsgálatok rejtelmeibe is!

Helyszín: Soós István Borászati Szakképző Iskola


2. Próbáld ki ízlelőbimbóid frissességét, aktivitását, kóstolj “szigorúan tudományosan”!

Ízfelismerési vizsgálat elvégzése tesztoldatokkal, amelyek a 4 alapízt tartalmazzák. A résztvevők végigkóstolják ezeket az oldatokat, és megnevezik az alapízeket. Jó lehetőség kipróbálni az ízlelés aktuális állapotát. Ezek után szabványos pontozólap alapján üdítőitalok és csokoládék érzékszervi bírálatát végzik el.

Helyszín: Soós István Borászati Szakképző Iskola

 

 

 

 


3. Egyszerű kísérletek bemutatása élelmiszerekkel, a kísérletek kipróbálása, magyarázata

Egyszerű kísérletek bemutatása az érdeklődőknek. Lila káposzta színanyaga indikátorként viselkedik-ennek bizonyítása kísérlettel. Indikátorpapír készítése. Tojás héjának leoldása ecetsavval, ozmózis jelenségének bemutatása tojással, répával, uborkával. Keményítő -víz elegyének különös viselkedésének tanulmányozása .

Helyszín: Soós István Borászati Szakképző Iskola


4. Interaktív kvízjáték a borról és az élelmiszerekről

kahoot
Több játékos vehet részt egyszerre a játékban. A projektorra kivetített kérdésekre mobiltelefonjaik segítségével adják meg a választ. A kérdések általában a borok és az élelmiszerek világára vonatkoznak, amit iskolánk sajátosságaival is színesítünk.

Helyszín: Soós István Borászati Szakképző Iskola


5. Az erő, ami kell a földekhez! Góliát és Póni traktor vezetése a Szigetcsépi Tangazdaságban! Testközelben az ember legfontosabb állata a ló!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Class 640-es gyártmányú, 175 lóerős, és a Yaymur 42 lóerős traktor vezetésének lehetősége a felnőtt résztvevők számára. Ló nyergelésének bemutatása, a bátrabb jelentkezők száron megülhetik a lovat! Hintós kocsikázás családoknak Szigetcsépen!

Helyszín: Szigetcsépi Tanüzem


6. Ízek világa a Szigetcsépi Tangazdaságban-üdítőital vakteszt tanulóknak, szülőknek a borkóstolás alapjai

A Szigetcsépi Tangazdaságban vendégvárás saját termelésű gyümölcstartalmú üdítőitallal. A vakteszt 6 féle üdítőitalból tevődik össze, melyet a gyerekeknek, tanulóknak ki kell találni, hogy miből készültek. Szülők a borpincében megismerhetik a borkóstolás alapjait a Tangazdaság saját borainak bemutatásával.

Helyszín: Szigetcsépi Tanüzem


7. Hordók varázslata a Szigetcsépi Tanpinpében, avagy mit rejt a hordó?

Ügyességi versenyek: 80 l-es hordó szlalom játéka, találj bele! feladat, a lopózás fortélyának elsajátítása, abroncsok karbantartása. Csokoládé vadászat a vállalkozó kedvű fiataloknak egy 80 hl-es fahordó belsejében.

Helyszín: Szigetcsépi Tanüzem


8. Ismerd meg hazánk borvidékeit! Társasjáték 6 fős csoportoknak a Szigetcsépi Tangazdaságban!

A jelentkezők hazánk 22 borvidékét játékos formában ismerhetik meg. A borvidékek jellemző borait, ízeit, történeteit, hangulatát idézzük fel egy izgalmas társasjáték keretében. A győztes csapat jutalomban részesül.

Helyszín: Szigetcsépi Tanüzem