Szőlész – borász szakiskola

A végzett szakember a szőlészet területén ismeri a szőlőtermesztés gyakorlati fogásainak teljes feladatát, a szőlészetben használt géppark működtetését, a szüret előkészítését, lebonyolítását. A borászati termék előállításának vertikumát a must kezelésétől egészen a forgalomba hozott palackozott borig. Tisztában van a szőlőtermesztés, borászat gazdálkodási alapismereteivel és ugyanilyen szinten a borturizmus, a biogazdálkodás, a helyi borértékesítés és az adminisztráció szabályaival.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • 110 éves a budafoki borászképzésa szőlőtermesztés alapfázisait elvégezni (metszés, zöldmunka, érés folyamatának ellenőrzése)
  • a szüretet előkészíteni
  • a feldolgozást megszervezni
  • a bor erjesztését elvégezni
  • az újbort kezelni, javítani, készre kezelni
  • a palackozást megoldani
  • a speciális borkészítményeket előállítani
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végezni
  • rendelkezni a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel
  • elvégezni a szakmai adminisztrációt – betartani a környezet- és munkavédelmi előírásokat
  • rendelkezni a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketing végzéséhez szükséges alapismeretekkel
  • birtokában lenni egyéb italkészítési ismereteknek
  • szőlő metszésének teljes technológiáját ismerni
  • végrehajtani a szőlő telepítésének és pótlásának gyakorlatát
  • a biogazdálkodás fő területeit átlátni
  • biomassza előállításának alapjait ismerni elvégezni a termesztéshez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat

A szakképesítés alapadatai

  • A szakképesítés azonosító száma: 34541 06tangi_20
  • A szakképesítés megnevezése: Szőlész-borász
  • A szakmacsoport száma és megnevezése: 21.
  • Élelmiszeripar Ágazati besorolás száma és megnevezése: XXXVI. Élelmiszeripar
  • Iskolai rendszerű szakképzésben a szakképzési évfolyamok száma:3
  • Elméleti képzési idő aránya: 30%
  • Gyakorlati képzési idő aránya: 70%
  • Az iskolai rendszerű képzésben az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama:
  • 3 évfolyamos képzés esetén a 9. évfolyamot követően 140 óra, a 10. évfolyamot követően 140 óra

A képzés megkezdésének feltételei

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Bemeneti kompetenciák a képzés megkezdhető a szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményeit kiadó rendelet 3. számú mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • Szakmai előképzettség: –
  • Előírt gyakorlat: –
  • Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
  • Pályaalkalmassági követelmények: –

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Szőlész, borász (mezőgazdasági)
  • Szőlő- és gyümölcstermesztő
  • Szőlőmunkás
  • Szőlőoltó, -metsző
  • Szőlőtermesztő
  • Vincellér

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei

Az iskolarendszeren kívüli szakképzésben előírt valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele. Az iskolai rendszerű szakképzésben az évfolyam teljesítését igazoló bizonyítványban foglaltak szerint teljesített tantárgyak – a szakképzési kerettantervben meghatározottak szerint – egyenértékűek az adott követelménymodulhoz tartozó modulzáró vizsga teljesítésével.

Saját vizsgabor elkészítése: palackozva, címkézve, technológiai lapot mellékelve.

A modulzáró vizsga vizsgatevékenysége és az eredményesség feltétele:

  • A szőlőtermesztés gyakorlata (gyakorlati)
  • A szőlőtermesztés technológiája (írásbeli, szóbeli)
  • Borászati gyakorlat (gyakorlati)
  • Borászati technológia (írásbeli, szóbeli)
  • A szőlőtermesztés szakmai gépei (írásbeli, szóbeli)
  • Borászati szakmai gépek (írásbeli, szóbeli)
  • Szőlész-borász alapmérések, vizsgálatok (gyakorlati)
  • Élelmiszeripari vállalkozások működtetése (írásbeli, szóbeli)
  • Foglalkoztatás I. (írásbeli)
  • Foglalkoztatás II. (írásbeli)
  • Munkahelyi egészség és biztonság (írásbeli)

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

tangi

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér

A vizsgafeladat ismertetése: Adott feladaton belül végrehajtja a szőlészeti munkavégzéshez szükséges komplex vizsgafeladatot, amely magában foglalja a szőlészeti műveleteket, a gépészeti, a munkavédelmi és a minőségbiztosítási feladatokat.

A vizsgafeladat időtartama: 240 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%

A vizsgafeladat megnevezése: Borász

A vizsgafeladat ismertetése: Adott feladaton belül végrehajtja a borkészítés területéhez hozzátartozó komplex gyakorlati feladatot, mely magában foglalja a borászati technológiát, a borászati gépeket és a minőségbiztosítást. Emellett számot ad a biztonságos munkavégzéshez szükséges tudásáról is.

A vizsgafeladat időtartama: 240 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 30%

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Vincellér írásbeli

A vizsgafeladat ismertetése: Összetett feladat keretében megoldja a szakmai alapkérdéseket, a gépészeti terület kérdéseit és a szakmai számítások, a gazdálkodási terület feladatait.

A vizsgafeladat időtartama: 120 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

A vizsgafeladat megnevezése: Borász írásbeli

A vizsgafeladat ismertetése: Központi készítésű szakmai elméleti anyag, melyben megtalálható a borászati technológia, benne a szakmai számítások; a gépészeti alapismeretek és a gazdálkodás témaköre, kiegészülve az alapvető vendéglátói ismeretekkel.

A vizsgafeladat időtartama: 120 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Szőlőtermesztés szakmai elmélete

A vizsgafeladat ismertetése: A szőlészeti témakör vizsgakérdéseit kell megválaszolni, amely magában foglalja a szőlészet, a telepítés és az alapvető borkészítés témakörét, a hozzájuk tartozó adminisztrációs feladatokkal, gazdasági ismeretekkel.

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

A vizsgafeladat megnevezése: Borászati technológiai feladatok

A vizsgafeladat ismertetése: A borászati technológia központi tételeit kell megválaszolnia, amelyben megtalálhatóak a technológia különböző kérdései (feldolgozás, erjesztés, borkezelés, borkülönlegességek készítése, palackozás, borászati gépek, borvidékek).

A vizsgafeladat időtartama: 30 perc

A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: 10%

„A jó bor felvidámítja az ember szívét.”