XIV. Kísérleti- és Újbor Bemutató – 2018. január 30., Budafok

A hagyomány folytatásaként ismételten megtartottuk iskolánk borainak bemutatóját, oktatók, borász kollégák és üzleti partnereink , támogatóink találkozóját.

Megtiszteltek bennünket a Magyar Bor Akadémia,  Szent István Egyetem Borászati és a Szőlészeti Tanszéke, Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége, NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága,  Magyar Szőlő és Borkultúra Alapítvány, Pest  Megyei Kormányhivatal, Borászati Füzetek,  Légli Kerámia Kft.

MTKI, LASAFFRE Magyarország Kft, Kerbor Kft., Nyakas Borászat, L. Simon Borászat

képviselői, vezető borászai, iskolánk oktatói.

Több mint negyven szakember kóstolt, értékelt, tanácskozott a délután folyamán.


A rendezvény programjában szerepelt  az MTKI –Szent István Egyetem Borászati Tanszéke,

Tangazdaság erjesztéses, közös kísérleteinek bemutatása, értékelése.

A 2017-es évben három különböző kísérleti sorozatot állítottunk  össze.


Az első sorozatban  Viktória gyöngye szőlőből készült  borok értékelését végeztük el.      Azonos must, azonos erjedési körülmények, más-más élesztők.

A kísérlet célja : a különböző élesztők hogyan befolyásolják az érzékszervi tulajdonságokat.


A második sorozatban Tramini must erjedése során a különböző élesztők tápanyag hasznosítását vizsgáltuk. A kísérlet kiterjedt a hozzáadott tápanyagok hatásának értékelésére, a borok összetételére.


Harmadik sorozatban Cabernet sauvignon siller borok  kóstolása történt.

Azonos must, azonos élesztő, tápanyag, más erjedési hőmérséklet.

A bemutató során hosszú beszélgetés alakult a siller borok meghatározásáról, múltjáról,

készítésének technológiájáról, piaci létjogosultságáról.


Második pontban a LASAFFRE Magyarország Kft. és Tangazdaság közös kísérlete ,

került ismertetésre,  „VINASZ használata szőlőben”  címmel.

Az élesztő-vinasz melasz alapú folyékony trágya, melyet ökogazdálkodásban is használnak.

2,5-3 t/ha adaggal fedezhető a legtöbb kultúrnövény teljes káliumigénye és a nitrogén szükséglet jó része. Ültetvényeknél már a második évben sikeresen használható.

Kijuttatása mélyműtrágyázó segítségével vagy talajra kipermetezve.

Gazdaságunkba mélyműtrágyázóval jutattuk ki a vinaszt kb. 30 cm. mélyen, Kékfrankos és Zweigelt ültetvénybe 0,5 l/tőke mennyiségben. Mind a két fajtánál hagytunk kontrol területet a különbség vizsgálatához.

Március hónapban talajra kipermetezve is kipróbáljuk.

A tapasztalatokról a következő ilyen bemutatónkon (2019) tudunk beszámolni.


Harmadik napirendként,  Légli Attila keramikus által kifejlesztett, bor érlelésre és tárolásra szolgáló amforáival végzett kísérletek értékelése történt.

Két éve végzünk érlelési összehasonlításokat amforákban, barrique hordókban, saválló tartályokban érlelt borok között.

A bemutatott tételek közül az amforába érlelt borok tetszettek legjobban.

A kísérletet ez évben is folytatjuk, kiegészítve analitikai vizsgálatokkal.

A délután utolsó részében az iskola tanulóinak (9/B osztály), a Borászati szakkör és a Tangazdaságunk 2017-évjáratú forgalmi  borainak bemutatására került sor.

A több évre visszanyúló kísérletek során arra törekszünk, hogy az összegyűjtött tudást, tapasztalatot felhasználjuk a következő szüretnél, borkészítésnél és az oktatásba.