Sorsfordítás című kiállítás

Október 17-én az iskola Tangazdaságában tanulóink és tanáraink részvételével az országos rendezvény szervezői és támogatói rövid beszédben fogalmazták meg gondolataikat a témáról.

A Nemzeti Emlékezés Bizottsága nevében Földváryné Kiss Réka, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum nevében dr.Estók János az intézmény igazgatója mondott nyitóbeszédet. Az Agrárminisztérium képviseletében felszólaló Farkas Sándor miniszterhelyettes saját családjában megtörtént események felidézésével tette még személyesebbé a földkisajátítás eseményeit.  A budafokiak nevében a kerület polgármestere Karsai Ferenc, iskolánk nevében Földesi Gyula igazgató köszöntötte a megjelenteket. Az ünnepélyes megnyitó után a vendégek megtekintették iskolánk Tangazdaságát és elismeréssel nyilatkoztak az ott folyó munkákról.

 

A megnyitó után a kiállított 10 tabló anyagát tanulmányozva az érdeklődők részletesen tájékozódhattak a magyar történelemnek e feldolgozatlan tragédiájáról.

A következő esemény a diákok számára szervezett csapatjáték volt. A tanulók 4 fős csapatokban adhattak számot a korszak megismeréséről, a kiállításon látottakból. Az első három nyertes értékes jutalmat kapott a Nemzeti Emlékezet Bizottsága felajánlásából. A versenyt a 12. osztály csapata nyerte meg, tagjai: Gál Martin, Gönczi Levente, Száraz Nikoletta, Szeszenka Nikolett.

A programsorozat következő részeként a diákok rendhagyó történelemóra keretében előadást hallgathatnak meg a kollektivizálás körülményeiről a korszakot jól ismerő előadótól.

A Sorsfordítás című kiállítás a hozzá tartozó programokkal együtt lehetőséget nyújt az eddig elhallgatott vagy tabusított történetek megismerésére, a tankönyvi ismeretanyag kiegészítésére.