A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével pályaorientációs projektnapot tartottunk iskolánkban 2019. október 19-én.

Az általános iskolákból érkező érdeklődő tanulók három interaktív feladatkör keretében megismerkedtek a szőlészet és borászat őszi munkálataival, a borkészítés rejtelmeivel. Látványos bemutató keretén belül megtapasztalták a szőlő oltásának munkamenetét és gyakorlatban ki is próbálhatták a kézi, illetve a gépi oltás munkafogásait. A különböző szőlőfajták morfológiai ismertetése után a szőlőfeldolgozás és mustkészítés nagyüzemi és „hobby borkészítői” feladatait gyakorolhatták modern, korszerű berendezések segítségével. A feldolgozás során készített mustnak laboratóriumi analitikai vizsgálattal megállapították az elsődleges paramétereit /mustfok, savtartalom/.

A technológiai sorrendet követve pincemunkai tapasztalatokat szerezhettek meg. Bemutató keretén belül megismerték a hordó csapolás műveletét és a hordóból való mintavételt lopóval. Kipróbálták a lopózást és a legizgalmasabb pincei feladatot a hordóba bebújást. Itt mindenki átélhette, hogy milyen lehetett Diogenésznek a lakása. ?

A porondon lévő interaktív feladatok mellett a termelésben aktívan részt vevő pincészetek és vállalkozások mutatták be arculatukat és tevékenységüket.

Öregdiákként a Várszegi Pincészet képviselője /Várszegi Viktor/ mesélt a borász szakma szépségeiről és az iskolában eltöltött éveiről. A Garamvári Pezsgőpincészet segítségével megismerkedhettek a pezsgőkészítés alapjaival is.

A szakmai bemutatók után játékos kvízkérdéseken keresztül a látogatók számot adhattak az elsajátított ismeretekről, a tapasztalatokról. A projektnap után a diákok élményekkel gazdagon és egy szép szakma megismerésének lehetőségével távoztak.

Köszönjük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hathatós segítségét és támogatását a projekt megvalósításához és kiemelten megköszönjük a projektben részt vevő kollégák munkáját!

 

                                                                                   Mátyus Imre

                                                                       Gyakorlati oktatás vezető

 

 

Iskolánk képzései

KMASZC


FENNTARTÓNK