BORÁSZATI SZAKKÖR

2020-2021 tanév

 

Szakkörvezetők: Török Zita és Szlabej Péter

Helyszín Tangazdaság, Budafok

Szakkör ideje: 14.45-16.45

Éves tematika: Sillerborok

Merlot és Cabernet sauvignon sillerbor készítése

A szakkör célja, hogy a diákok bővebb ismereteket szerezzenek a kékszőlőfajtákról és a siller borok készítésről. A tanév során a diákok gyakorlatban is készítenek Merlot-ból és Cabernet sauvignonból sillert. Az erjesztést két különböző hőfokon fogjuk vezetni, ami fajták és erjesztési technológiák közötti különbségek megállapítására is alkalmat teremt. A készült borokat tervezzük, hogy elindítjuk a Gazdag László Borversenyen is (a 2013-as Szakköri rozénk bronzérmet, 2017-es Barrique Cabernet sauvignonunk aranyérmet nyert). Borunkhoz címkét is tervezünk.

 

Szakkör kezdete:

Október            6.                     Merlot cefre beoltása

 

A további időpontok az erjesztés alatti feladatoktól és a Cabernet sauvignon beérkezési időpontjától függ. Havonta két alkalmat tervezünk.

 

Mi is az a siller?

A siller bor magyar és német sajátosság. Magyarországon ennélfogva leginkább a sváb területeken népszerű specialitás. A siller (kastélyos bor) a tévhittel ellentétben nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik, valójában egy színtartomány. A rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. A siller német eredetű kifejezés, jelentése: csillogó, fénylő. A kastélyos borok a rosénál sötétebb piros árnyalatú borok, amelyek átmenetet képeznek a vörösbor felé. A rosé borokhoz képest a héjának a színanyaga a hosszabb héjon erjesztés miatt már nagyobb mennyiségben kerül a borba. A cefrét 1-2 napig erjesztik, majd a zajos erjedési folyamat beindulása előtt kipréselik, ezáltal a színe világosabb lesz, mint a vörösboré, de már megjelenik a kellemes fanyarság és bársonyosság. Egyéb elnevezései: piros bor, kástélyos bor, kastélyos, fuchsli.

 

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

Iskolánk képzései

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KMASZC


FENNTARTÓNK


Együttműködő partnerünk

FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

OM azonosító: 035269/011

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Felnőttképzési engedély száma: E/2021/000028

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 271-3766
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103

e-mail:
titkarsag@borasziskola.hu