BORÁSZATI SZAKKÖR
2020-2021 tanév
Szakkörvezetők: Török Zita és Szlabej Péter
Helyszín Tangazdaság, Budafok
Szakkör ideje: 14.45-16.45
Éves tematika: Sillerborok
Merlot és Cabernet sauvignon sillerbor készítése
A szakkör célja, hogy a diákok bővebb ismereteket szerezzenek a kékszőlőfajtákról és a siller borok készítésről. A tanév során a diákok gyakorlatban is készítenek Merlot-ból és Cabernet sauvignonból sillert. Az erjesztést két különböző hőfokon fogjuk vezetni, ami fajták és erjesztési technológiák közötti különbségek megállapítására is alkalmat teremt. A készült borokat tervezzük, hogy elindítjuk a Gazdag László Borversenyen is (a 2013-as Szakköri rozénk bronzérmet, 2017-es Barrique Cabernet sauvignonunk aranyérmet nyert). Borunkhoz címkét is tervezünk.
Szakkör kezdete:
Október 6. Merlot cefre beoltása
A további időpontok az erjesztés alatti feladatoktól és a Cabernet sauvignon beérkezési időpontjától függ. Havonta két alkalmat tervezünk.
Mi is az a siller?
A siller bor magyar és német sajátosság. Magyarországon ennélfogva leginkább a sváb területeken népszerű specialitás. A siller (kastélyos bor) a tévhittel ellentétben nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik, valójában egy színtartomány. A rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. A siller német eredetű kifejezés, jelentése: csillogó, fénylő. A kastélyos borok a rosénál sötétebb piros árnyalatú borok, amelyek átmenetet képeznek a vörösbor felé. A rosé borokhoz képest a héjának a színanyaga a hosszabb héjon erjesztés miatt már nagyobb mennyiségben kerül a borba. A cefrét 1-2 napig erjesztik, majd a zajos erjedési folyamat beindulása előtt kipréselik, ezáltal a színe világosabb lesz, mint a vörösboré, de már megjelenik a kellemes fanyarság és bársonyosság. Egyéb elnevezései: piros bor, kástélyos bor, kastélyos, fuchsli.