Immáron harmadik éve van lehetőségünk arra, hogy diákjaink az ERASMUS+ „Borászati szakmai gyakorlat Burgundiában” projekt keretén belül részt vehessenek egy három hetes borászati gyakorlaton Burgundiában. 2018. augusztus 28-tól szeptember 18-ig iskolánk technikus osztályaiból három diák, és egy végzős szakközépiskolás diák utazott Franciaországba. A csapat a villányi Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola 5 diákjával vált teljessé. Az InVeris Alapítvány és a CFPPA – Beaune-i Szakmai Képzési Központ által szervezett színvonalas és tartalmas angol és francia nyelvű elméleti órákon megismerkedhetünk a burgundiai szőlőtermesztés hagyományaival, jellegzetességeivel, a fehér- és a vörösborkészítés technológiájával valamint a pezsgő, vagy burgundiai nevén crémant készítésével.
Mindenkinek újdonság volt a szőlőbogyó érzékszervi bírálata. Felejthetetlen élmény volt Côte de Beaune, Côte de Nuits és Hautes Côtes de Beaune szőlőit bejárni. Csak egy alacsony kőfal választott el minket a legendás Romanée-Conti tőkéitől, amiből 500 €-ba kerül egy pohár bor.
A projekt célja, hogy a szőlészetet, borászatot tanuló diákok a francia gyakorlattal is megismerkedjenek. Tanulóinkat több neves helyi pincészethez osztották be, ahol szüretelnek, részt vesznek a vörösborok erjesztésében, a borkezelésben. Ha az angol nyelv már nem volt elegendő, akkor a borászat „közös nyelvén” mindig meg tudták érteni egymást a francia szakemberekkel.
Szerencsére jut idő a gasztronómiával és a kulturális látnivalókkal is ismerkedni.
Török Zita
szaktanár