A Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola
Tangazdaságában rendezték meg a
XIII. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt
A már szép hagyománnyá érett rendezvényünk, a határon túli, magyar, bortermelő kollégáink találkozója és boraik versenye idén is folytatódott.
A Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Zászlóborok Rendje és a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola az idei évben is, immár tizenharmadik alkalommal rendezte meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt.
Újdonságnak tekinthető, hogy idén elő alkalommal külön kategóriába sorolva kerültek minősítésre az „alternatív technológiával” készített borok, mint az öko, a bio, a biodinamikus, a narancs és a „kénmentes”- nagyon alacsony kénsav használattal készült- bortételek.
A borversenyre 2018.november 15-én került sor a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola Tangazdaságában, amelyet 100 pontos rendszerben, négy bizottságban bonyolítottak le. A zsűriben nem csak magyarországi szakemberek, hanem a nevező, a határon túli borászok közül is többen részt vettek.
A nagyközönség számára mind a verseny borai, eredményei és borászatokat képviselő kollégák is bemutatásra kerültek 2018.november 22-én, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen, ahol a meghívott borászok személyesen mutatták be és kóstoltatták boraikat.
A versenynek kiváló házigazdája volt az iskola Tangazdasága, ahol az előkészítés mellett nagyszerűen helytálltak az iskola dolgozói, tanulói.
A nagyszámú mintákból az alábbi eredmények születtek a bírálók pontszámai alapján:
- Nagy Arany 4
- Arany 24
- Ezüst 61
- Bronz 11
( Magyar Bor Akadémia alapján)