2013-2014 évi borászati szakkör

 

Téma: Rozébor készítés

A szakkört olyan 10-11. évfolyamos szakközépiskolai diákoknak hirdettük meg, akiket érdekelt a borászat, a borkészítés, borkezelés és palackozás.

A szakköri foglalkozásokat Török Zita és Kamrás László tartotta.

Fontos célkitűzésünk volt, hogy a diákok ne csak elméletben, de a gyakorlatban is megismerjék a borkészítés gyakorlati nehézségeit, örömeit. Szakközépiskolánban a tantervnek nem volt szigorúan részen a borászati oktatás. Ennek ellenére az iskola fontosnak tartotta, hogy az érdeklődő diákok megismerjék milyen feladatok várnak egy borászra. A szakköri foglalkozásokat minden alkalommal egy elméleti áttekintéssel kezdtük, utána következett a gyakorlati végrehajtás.

A diákok szeptemberben, az iskola Tangazdaságában kb. 150 kg Kékfrankost szüreteltek. A célunk üde, friss rozé készítése volt. Sajnos a szakköri foglalkozás időkorlátja miatt nem tudtuk a héjonáztatást megfelelő ideig elvégezni, a mustunk színe nem volt eléggé erőteljes. A préselést a pneumatikus présen a diákok végezték. A mustot nem ülepítettük, ez szintén az idő rövidsége miatt történt.

A tápsó adagolás és a kimért mennyiségű élesztő rehidratálása a szakköri tagok feladata volt.

A szakköri bor csak bentonitos derítésen esett át – próbaderítés után-, a borkőstabilizáció természetes úton ment végbe a tél folyamán.

Az erjesztés és stabilizálás után újabb problémákkal szembesültünk. A rozénk színe és ízvilága eléggé diszharmonikus volt, így az engedélyezett műveletek közül a házasítás és az édesítés kerülhetett szóba. A próbaházasítás után a diákok úgy határoztak, hogy 4 g/l alatt édesítik a bort, vagyis a száraz kategória mellett döntöttek. A borunkat természetesen le is palackoztuk és a jogszabályoknak megfelelő címkét is megterveztük. Sajnos a nyomdatechnikai megvalósítás akadályba ütközött, így sajnos a címkének csak a látványterve készült el.

Az igazi próbát azonban a Gazdag László Emlékverseny jelentette. A rozénk bronz érmet kapott a bírálóktól, ami egy több, mint 200 bor közötti megmérettetésben igazán szép eredmény.

A tanév persze nemcsak a munkáról szólt. Decemberben Megyerdiné Hunyadi Katalin tanárnő által felajánlott nyuszikból bográcsban nyúlpaprikás készült, melyet a szakkörön a bor és a gasztronómia jegyében „tudományos alapon” értékeltünk is.

A szakkör zárásaként mindenki négy palack bort vihetett haza.

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

Iskolánk képzései

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KMASZC


FENNTARTÓNK


Együttműködő partnerünk

FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

OM azonosító: 035269/011

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Felnőttképzési engedély száma: E/2021/000028

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 336-8752
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103

e-mail:
titkarsag@borasziskola.hu