Pályaválasztási projektnap a Budafoki Borászati Iskolában

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével pályaorientációs projektnapot tartottunk iskolánkban 2019. október 19-én.

Az általános iskolákból érkező érdeklődő tanulók három interaktív feladatkör keretében megismerkedtek a szőlészet és borászat őszi munkálataival, a borkészítés rejtelmeivel. Látványos bemutató keretén belül megtapasztalták a szőlő oltásának munkamenetét és gyakorlatban ki is próbálhatták a kézi, illetve a gépi oltás munkafogásait. A különböző szőlőfajták morfológiai ismertetése után a szőlőfeldolgozás és mustkészítés nagyüzemi és „hobby borkészítői” feladatait gyakorolhatták modern, korszerű berendezések segítségével. A feldolgozás során készített mustnak laboratóriumi analitikai vizsgálattal megállapították az elsődleges paramétereit /mustfok, savtartalom/.

A technológiai sorrendet követve pincemunkai tapasztalatokat szerezhettek meg. Bemutató keretén belül megismerték a hordó csapolás műveletét és a hordóból való mintavételt lopóval. Kipróbálták a lopózást és a legizgalmasabb pincei feladatot a hordóba bebújást. Itt mindenki átélhette, hogy milyen lehetett Diogenésznek a lakása. ?

A porondon lévő interaktív feladatok mellett a termelésben aktívan részt vevő pincészetek és vállalkozások mutatták be arculatukat és tevékenységüket.

Öregdiákként a Várszegi Pincészet képviselője /Várszegi Viktor/ mesélt a borász szakma szépségeiről és az iskolában eltöltött éveiről. A Garamvári Pezsgőpincészet segítségével megismerkedhettek a pezsgőkészítés alapjaival is.

A szakmai bemutatók után játékos kvízkérdéseken keresztül a látogatók számot adhattak az elsajátított ismeretekről, a tapasztalatokról. A projektnap után a diákok élményekkel gazdagon és egy szép szakma megismerésének lehetőségével távoztak.

Köszönjük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hathatós segítségét és támogatását a projekt megvalósításához és kiemelten megköszönjük a projektben részt vevő kollégák munkáját!

 

                                                                                   Mátyus Imre

                                                                       Gyakorlati oktatás vezető

 

 

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

Iskolánk képzései

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KMASZC


FENNTARTÓNK


Együttműködő partnerünk

FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

OM azonosító: 035269/011

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Felnőttképzési engedély száma: E/2021/000028

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 271-3766
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103

e-mail:
titkarsag@borasziskola.hu