2014-2015 évi borászati szakkör

 

2015. február 3.

Az V. foglalkozás során elkészítettük a szakköri palackos erjesztésű pezsgőnk töltőborát. A diákok kiszámolták a borhoz szükséges cukor, tápsó- és élesztő mennyiséget. Megtanulták, hogyan kell az élesztőt rehidtarálni. A palackok elmosása után a lelkes kis csapat lepalackozta a töltőbort. A kézi korornazárónak hatalmas sikere volt. Sajnos most a pezsgőnket egy évre elfelejtjük, hiszen az erjedéshez és a megfelelő autolizátum ízek kifejlődéséhez idő kell.

2015. január 13.

A IV. foglalkozáson meglátogattuk a Szentesi pezsgőpincészetet. A gyakorlatban is megismerkedtek a diákok a pezsgőkészítés, degorzsálás berendezéseivel, láttak rázóállványokat illetve giropalettet is. Megtudták, mi a kázé. A pincelátogatást pezsgőalapborok kóstolásával zártuk.

2014. december 2.

III. foglalkozás a gasztronómia jegyében telt. Géczi Anna apukája jóvoltából vadnyúl pörkölttel zártuk a tanévet. A diákok lelkesen segítettek az étel elkészítésében, melyet jó hangulatban fogyasztottunk el.

2014. november 18.

A II. foglalkozáson a fő téma Champagne volt. A diákok három rövid filmen keresztül bepillantást kaphattak a champagne-i borvidékről és a technológiáról. Jó alkalom volt, hogy a champagne szóhoz kapcsolódó imázs-építő elemekről is beszélgessünk.

Gyakorlatban a diákok, a Debreceni Pincészet által felajánlott pezsgő alapbort Conelius tartályba fejtették, tirázs-likőrt készítettek, végül a tételt beoltották fajélesztővel. Az alapbor analízisét az iskola laborjában végeztük.

A szakkör végén klasszikus eljárással készült spanyol rozé pezsgőt (Cava; Freixenet csoport) bíráltunk. A foglalkozáson Damjanovics Zsolt tanár úr is részt vett.

2014. november 4.

Az első foglalkozáson a diákok megismerkedtek a pezsgőkészítés alapfogalmaival (alapbor, töltőbor, tirázslikőr, degorzsálás), a palackos erjesztés és a tankpezsgő-készítés főbb pontjaival. Megkóstoltuk a Tangazdaság egyik rozé borát, mint potenciális alapbort. A szakköri tagok úgy értékelték, hogy a bor –amely rozénak szép volt – nem felel meg a pezsgő alapbortól elvártaknak, úgy határoztak, hogy egy üdébb, savasabb karakterű bort keressünk.

A szakkör pezsgőkóstolóval zárult, mely során egy nyers pezsgőt, egy rozé habzóbort és a Törley Hungária exta dry pezsgőjét kóstoltuk meg a Szentesi Pincészet jóvoltából.

CÍMERÜNK


ISKOLÁNKRÓL

Iskolánk képzései

ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KMASZC


FENNTARTÓNK


Együttműködő partnerünk

FACEBOOK OLDALUNK

ELÉRHETŐSÉGEINK

Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

OM azonosító: 035269/011

Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362

Felnőttképzési engedély száma: E/2021/000028

Cím:
1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

Telefonszámaink:
Titkárság: +36 (1) 426-5384 (Telefon / Fax) Titkárság mobil: +36 (30) 271-3766
Tanári szoba: +36 (1) 426-5385 Gazdasági Hivatal mobil: +36 (30) 330-1103

e-mail:
titkarsag@borasziskola.hu